Comemorare Gheorghe Calciu
EVENIMENTE ÎN ANUL 2019

CREDEM ÎN DUMNEZEU!    IUBIM NEAMUL ROMÂNESC!  
21 martie 2019
Conferința despre POST
4 aprilie 2019

Cenaclu pentru Eminescu.
16 ianuarie 2019

Ziua Deținuților Anticomuniști.
9 martie 2019

Conferința despre RUGĂCIUNE
28 martie 2019
Conferința despre DUHOVNIC.
Prima conferință organizată de către Asociația Literata din seria celor trei conferințe destinate perioadei din postul Paștelui, serie intitulată ,, REPERE DUHOVNICEȘTI’’ a abordat o temă esențială în credința noastră creștin ortodoxă, și anume importanța postului în viața creștinilor. Conferința s-a desfășurat în data de 21 martie 2019, ora 17, la Biblioteca Județeană ,,Ion Heliade Rădulescu’’, iar intrarea a fost liberă. La această conferință invitat a fost Pr. conf. univ. dr. Marian Vîlciu, alături de care am purtat discuții despre rolul și importanța postului în viața creștinilor, dezbătând mai multe subiecte pe această temă, printre care și subiecte precum: ce este postul, cum ar trebui să ținem post, când ar trebui să ținem post și de ce să ținem post, răspunzând ulterior și la întrebările publicului. Prin prisma acestei conferințe, Asociația Literata a deschis un subiect mult mai amplu despre căile prin care putem aspira sa ajungem la inima lui Dumnezeu, aceste discuții întinzându-se pe o perioadă de 3 săptămâni din postul Paștelui, în fiecare săptămână abordându-se un subiect diferit. Astfel, Asociația Literata dorește să insufle oamenilor credința creștin ortodoxă și întoarcerea la adevăratele valori, încurajând apropierea de Dumnezeu și de cele sfinte.
https://www.gazetadambovitei.ro/educatie/cultura/targoviste-conferinte-publice-despre-post-rugaciune-si-duhovnic-in-organizarea-asociatiei-literata/
Cea de a doua conferință organizată de către Asociația Literata din seria celor trei conferințe destinate perioadei din postul Paștelui, serie intitulată ,, REPERE DUHOVNICEȘTI’’ a abordat o altă temă esențială în credința noastră creștin ortodoxă, și anume importanța rugăciunii în viața creștinilor. Conferința s-a desfășurat în data de 28 martie 2019, ora 17, la Biblioteca Județeană ,,Ion Heliade Rădulescu’’, iar intrarea a fost liberă. Deoarece în conferința precedentă am abordat tema importanței postului în viața creștinilor și am abordat subiecte referitoare la ce este postul, cum ar trebui să ținem post, când ar trebui să ținem post și de ce să ținem post, de această dată am ales să aducem în discuție problematica rugăciunii, ca o completare la ceea ce trebuie să facem mai alest în timpul postului. De această dată, invitat a fost Pr. conf. univ. dr. Ion Stoica, alături de care am purtat discuții despre rolul și importanța rugăciunii, abordând teme precum: rugăciunea ca ajutor înălțător spre inima lui Dumnezeu, ce este rugăciunea, când și cum să ne rugăm și multe altele, iar la final s-a răspuns întrebărilor credincioșilor.
https://www.gazetadambovitei.ro/educatie/cultura/targoviste-conferinte-publice-despre-post-rugaciune-si-duhovnic-in-organizarea-asociatiei-literata/
https://www.gazetadambovitei.ro/educatie/cultura/targoviste-conferinte-publice-despre-post-rugaciune-si-duhovnic-in-organizarea-asociatiei-literata/
Cea de a treia conferință organizată de către Asociația Literata din seria celor trei conferințe destinate perioadei din postul Paștelui, serie intitulată ,, REPERE DUHOVNICEȘTI’’ a abordat o altă temă esențială în credința noastră creștin ortodoxă, și anume importanța duhovnicului în viața creștinilor. Conferința s-a desfășurat în data de 4 aprilie 2019, ora 17, la Biblioteca Județeană ,,Ion Heliade Rădulescu’’, iar intrarea a fost liberă. De această dată, invitat a fost Pr. conf. univ. dr. Petre Comșa, alături de care am purtat discuții despre rolul și importanța duhovnicului. După cum am amintit în conferințele anterioare ale acestei serii, postul ne curățește atât trupul cât și sufletul, iar postul fără rugăciune e zadarnic în fața lui Dumnezeu, de această dată, credincioșii participanți au aflat importanța duhovnicului în acest proces de purificare. Astfel, în urma conferinței, credincioșii au înțeles importanța spovedaniei în timpul postului, importanța duhovincului în viața lor cât și rolul pe care acesta îl îndeplinește, ca slujitor în fața lui Dumnezeu.
Pentru al șaselea an consecutiv (prima ediție a acestui eveniment având loc în data de 15 ianuarie 2014), Asociația Literata a organizat o conferință dedicată poetului român Mihai Eminescu. De această dată, conferința s-a desfășurat sub forma unui cenaclu literar, cuprinzând gânduri, recitaluri și momente artistice, valorificând creațiile scriitorului. Printre invitații la acest eveniment au fost prezenți Prof. Răzvan Davidescu, Gavrilos Teodoris și Familia Udrea. Evenimentul comemorativ a 169 de ani de la nașterea celui mai mare poet român s-a desfășurat în data de 16 ianuarie 2019, ora 17, în Amfiteatrul Liceului de Arte „ Bălașa Doamna’’, iar intrarea a fost liberă.
https://www.gazetadambovitei.ro/educatie/cultura/cenaclu-dedicat-poetului-national-mihai-eminescu-organizat-de-asociatia-literata-targoviste/

Sfinții Martiri Brâncoveni.
Pentru al treilea an consecutiv, Asociația Literata comemorează Ziua Sfinților 40 de Mucenici printr-o slujbă de comemorare a celor care au pătimit în timpul regimului comunist ateu pentru credința lor în Dumnezeu și pentru demnitatea poporului român, depuneri de coroane și discuții libere în amintirea unor deținuți politici anticomuniști precum Radu Gyr, Valeriu Gafencu și mulți alții asemenea lor. Astfel, în data de 9 martie 2019, Asociația Literata a depus un omagiu la Monumentul Eroilor Anticomuniști, situat în Târgoviște, Calea Câmpulung (lângă Camera de comerț), în amintirea și comemorarea deținuților politici care au luptat împotriva regimului comunist, dându-și viața pentru Hristos și pentru neam.
În data de 15 august 2019, Asociația Literata a organizat un program dedicat împlinirii a 305 ani de la martirajul Sfinților Martiri Brâncoveni, în cinstea și pentru comemorarea acestora. Programul s-a desfășurat în trei etape: ora 18.00 - Acatistul Sfnților Martiri Brâncoveni, la Catedrala Eroilor din Târgoviște; ora 19.00 - Depunere de coroană la Statuia Brâncovenilor din fața Primăriei Târgoviște și ora 20.00 - Depunere de coroană la Bustul Voievodului Brâncoveanu din Parcul Chindia.
15 august 2019

Concertul Corului Asociației - "Îngeri Românași".
În data de 15 august 2019, corul Asociației Literata - "ÎNGERI ROMÂNAȘI", coordonat de dl Adrian Popescu, a susținut la Mânăstirea Stelea un concert dedicat sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Programul prezentat s-a intitulat "Floarea Dorului".
15 august 2019

Comemorare Valeriu Gafencu.
16 februarie 2019
În data de 16 februarie 2019 membrii Asociației Literata s-au deplasat la Târgu-Ocna pentru a lua parte la comemorarea Sfântului Închisorilor - Valeriu Gafencu.

Tabăra de vară de la Cucuteni.
August 2019
În luna august 2019 Asociației Literata a găzduit o săptămână, în tabăra de vară de la Cucuteni, un grup de elevi din Brăila.

Concertul Corului Asociației - "Îngeri Românași".
În data de 29 aprilie 2019, corul Asociației Literata - "ÎNGERI ROMÂNAȘI", coordonat de dl Adrian Popescu, a susținut la Mânăstirea Stelea un concert dedicat sărbătorii Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.
29 aprilie 2019

7 martie 2019
Joi, 7 martie 2019, Aociația Literata a vorbit elevilor de la Școala de Arte "Bălașa Doamna" despre părintele Gheorghe Calciu. A fost proiectat și documentarul despre viața părintelui - "7 Cuvinte".
la "Bălașa Doamna".
Ajutor pentru copiii de la Valea Plopului.
14 aprilie 2019
Asociația Literata a ajutat și în anul 2019 copiii de la Valea Plopului.