EVENIMENTE ÎN ANUL 2014

CREDEM ÎN DUMNEZEU!    IUBIM NEAMUL ROMÂNESC!  
26 septembrie 2014
Comemorarea Regelui Carol I.



Ziua Drapelului Național.
Asociaţia Literata a organizat vineri, 26 septembrie 2014, începând cu ora 13.00, o conferinţă dedicată împlinirii a 100 de ani de la trecerea la cele veşnice a Regelui Carol I al României. Evenimentul a avut loc în sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Constantin Cantacuzino”. Au conferenţiat: Prof. Dr. Gabriela Istrate - profesor de istorie şi director al Colegiului Naţional „Constantin Cantacuzino” şi Prof. Lect. Univ. Dr. Adrian Ignat - profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii Valahia.
CONCERT SPECIAL TRUPA ARHAIC. 300 de ani de la martirajul Sfinților Brâncoveni.
31 iulie 2014
https://targovistelive.ro/concert-special-trupa-arhaic-dedicat-sf-martiri-brancoveni/
https://www.gazetadambovitei.ro/educatie/cultura/folk-cu-trupa-arhaic-in-cinstea-lui-brancoveanu/
Asociaţia Literata a organizat concertul special al Trupei Arhaic care a avut loc în cadrul evenimentul dedicat împlinirii a 300 de ani de la martirajul Sfinţilor Brâncoveni. Concertul s-a desfășurat la Târgovişte, Casa Tineretului (Clubul Studenţilor, Micro VI, Zona Select), în ziua de joi, 31 iulie 2014, începând cu ora 18.00. Evenimentul a debutat cu prezentarea doamnei Stancu Ferezia, profesor de istorie la Colegiul Naţional „Constantin Cantacuzino”, care a evocat personalitatea istorică a domnitorului Constantin Brâncoveanu, contextul istoric contemporan acestuia, precum şi contribuţia adusă de acesta la dezvoltarea cullturii româneşti. Seara a continuat cu alocuţiunea domnului Ion Marian Croitoru, doctor în teologie, profesor la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii Valahia, în care s-a prezentat dimensiunea spirituală a brâncovenilor, a martiriului acestora, precum şi importanţa acestora pentru creştinii zilelor noastre. În partea a doua a evenimentului a avut loc un concert special al Trupei Arhaic, intrând astfel într-o atmosferă autentică de folk rafinat, cu puternice accente patriotice. Cei trei „arhaici”: Nicolae Doboş (voce - blockflote, fluier irlandez, caval, duduk), Sorin Preda (chitară) şi Mihai Vătăman (orgă) au fost pentru prima dată în Târgovişte.
Asociația Literata a organizat o serie de activități dedicate Zilei Drapelului Național - 26 iunie. Activitățile s-au defășurat la sediul asociației de la Catedrala Eroilor din Târgoviște și au vizat confecționarea unor stegulețe cu drapelul național, stegulețe care au fost  dăruite gratuit târgoviștenilor în Piața Tricolorului (Platoul Prefecturii) în ziua de 26 iunie 2014.
http://incomod-media.ro/ziar/dambovita-un-stegulet-national-pentru-fiecare-targovistean/
https://www.gazetadambovitei.ro/educatie/cultura/foto-asociatia-literata-a-impartit-stegulete-de-ziua-drapelului/
26 iunie 2014
Comemorare Mihai Eminescu.
15 ianuarie 2014
Eminescu, eternul incorect politic.
15 iunie 2014
Asociația LITERATA a organizat miercuri, 15 ianuarie 2014, conferința cu tema - Mihai Eminescu - “Românul Absolut”. Conferința s-a desfășurat în sala de conferințe a Hotelului KING (Bd. Carol I, nr. 7), începând cu ora 17.00 și l-a avut ca invitat special pe domnul prof. dr. Nicolae Georgescu, renumit eminescolog și autor a numeroase lucrări în domeniu, dintre care amintim: - Boala și moartea lui Mihai Eminescu; - Eminescu - ultima zi la Timpul. Un număr limitat din volumele de mai sus s-a aflat la vânzare pentru cei interesați, în sala de conferințe. Doamna Adriana Alecu, profesor de limba română la Colegiul Național Constantin Cantacuzino, a susținut o prezentare având ca subiect literatura eminesciană. S-au recitat versuri ale marelui poet și naționalist și s-a proiectat un mini film documentar despre ultima parte a vieții lui Mihai Eminescu. Partea finală a conferinței a fost destinată discuțiilor libere, întrebărilor și răspunsurilor.
Asociația Literata a comemorat, în anul 2014, 125 de ani de la moartea lui Mihail Eminescu, cea mai strălucitoare personalitate a culturii romăneşti, un om înzestrat de Dumnezeu cu un har aparte, o sensibilitate deosebită, un erudit, deopotrivă un poet atins de aripa geniului, dar şi un patriot ardent, lucru pe care l-a arătat de-a lungul întregii sale vieţi. Astfel, Asociația Literata a organizat o conferință în vederea rememorării a 125 de ani de la asasinarea marelui patriot. Conferința a beneficiat și de prezența conf. univ. dr. George Coandă. Conferința a avut loc duminică, 15 iunie 2014, ora 18 la Hotel King, Bd. Carol I, Nr. 7, iar intrarea a fost liberă, în limita locurilor disponibile.